Langgestrekte vakwerkhoeve Den Vrouwenhof

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De langgestrekte vakwerkhoeve Den Vrouwenhof te Diepenbeek, is met inbegrip van de waterput beschermd als monument.

Waarden

De langgestrekte vakwerkhoeve Den Vrouwenhof (met uitzondering van veranda) en waterput is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De vakwerkhoeve met de uitwendig nog duidelijk afleesbare aangebouwde koestal-woonhuis-aangebouwde schuur ordonnantie, getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in het overgangsgebied tussen Kempen en Vochtig Haspengouw en vormt een uitdrukking van de eigenheid van de streek.

historische waarde

De vakwerkhoeve wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1907 als "Den Vrouwenhof" en is derhalve een laat exemplaar van vakwerkbouw, waarvan in Limburg voorbeelden aangetroffen worden tot circa 1930.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het betreft een zeer goed onderhouden, vrij hoge vakwerkhoeve met een interessant volumespel, bestaande uit vier traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen (woonhuis) die aan weerszijde geflankeerd worden door een travee onder lessenaarsdak (voormalige koestal en schuur). De vakwerkstructuur van de hoeve is gaaf bewaard: stijl-en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen in voor- en zijgevels op een gepikte plint met een zeer lage, bakstenen stoel. De achtergevel werd tijdens de recente restauratie (eind jaren '70-begin jaren '80) ter versteviging opgemetst en witgepleisterd. Andere traditionele, te bewaren elementen, zijn onder meer de pannen beschieting van de zijgevels, de centrale haard in het woonhuis, alsook de behouden waterput met stenen bovenbouw op het voorerf.

Bouquetstraat 48 (Diepenbeek)
Vrij hoge, langgestrekte hoeve met ordonnantie: aangebouwde stal-woonhuis-aangebouwde schuur van vier traveeën onder zadeldak.