Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Amandinahuis: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Amandinahuis met omgeving

Waarden

De omgeving van het Amandinahuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De hoeve bevindt zich in een vrij gave, agrarische context, met typische terreinen (hof en varkensboomgaard) die in de loop van de bouwgeschiedenis van het pand aan het bestaande terrein werden toegevoegd. Deze maken integraal deel uit van het hoevecomplex en accentueren de oorspronkelijke functie van het pand.

Hoeve Amandinahuis

Amandinaweg 140 (Herk-de-Stad)
Gaaf bewaarde hoeve uit de 19de eeuw, geboortehuis van de Heilige Amandina, thans gedeeltelijk als museum ingericht.

Tuin en erf van de hoeve Amandinahuis

Tuin en erf bij een vakwerkhoevetje aan de Terbermenbeek, uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.