Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Langerenmolen met omgeving

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 28-02-2024  ID: 15294

voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15193

Watermolen Langerenmolen en omgeving

Beschrijving

De watermolen met onmiddellijke omgeving, bestaande uit het molenhuis, een deel van de Bosbeek en bospercelen was beschermd als dorpsgezicht. De watermolen werd in hetzelfde beschermingsbesluit ook beschermd als monument.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming als dorpsgezicht samen met de bescherming als monument voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Aan het dorpsgezicht werd enkel erfgoedwaarde toegekend in relatie tot het monument. De omgeving heeft onvoldoende erfgoedwaarde als landschap voor een bescherming, daarom werd deze bescherming ook opgeheven.

Waarden

De watermolen, genaamd 'Langerenmolen', met onmiddellijke omgeving en met inbegrip van het molenhuis was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen Langerenmolen

Grotlaan 33A (Maaseik)
De Langerenmolen is een watermolen uit het derde kwart van de 19de eeuw (olie- en korenmolen), gelegen op een watermolensite die zeker teruggaat tot het derde kwart van de 16de eeuw.

De Tösh, Langeren en Wurfeld

Elen (Dilsen-Stokkem), Maaseik, Neeroeteren (Maaseik)
Het gebied strekt zich uit langs de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik. Het vlakke reliëf werd plaatselijk gediversifieerd door latere zandverstuivingen en de vorming van landduinen zoals bij Siemkensheuvel. De bedding van de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik werd waarschijnlijk gedurende de 13de en/of de 14de eeuw gegraven in functie van de Maaseiker stadswallen en de watermolens. Men treft in de westelijke helft van de ankerplaats een kleinschalig oud cultuurlandschap op een plaggenbodem aan in het deelgebied Langeren en De Staart, met een grote dichtheid aan houtkanten, graslanden, akkertjes en geriefhoutbossen. Centraal in het gebied ligt de zogenaamde Tösch, een nat terrein met grote percelen ten zuiden van de Bosbeek. Een uitgestrekt gebied van weiden en akkers op een plaggenbodem bepaalt het uitzicht van het oostelijk deel van de ankerplaats, genaamd Wurfeld.