Langgestrekte vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De langgestrekte vakwerkhoeve te Diepenbeek, is met uitzondering van de travee tegen de linker zijgevel beschermd als monument.

Waarden

Langgestrekte vakwerkhoeve (met uitzondering van travee tegen linkerzijgevel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De langgestrekte vakwerkhoeve met schuur-stal-woonhuis ordonnantie getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in het overgangsgebied tussen Kempen en Vochtig Haspengouw, en vormt een uitdrukking van de eigenheid van de streek.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een langgestrekte vakwerkhoeve van zes traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. De vakwerkstructuur van de hoeve is gaaf bewaard: stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen en bakstenen vullingen op een verhoogde en gepikte bakstenen stoel. Andere traditionele, te bewaren elementen zijn onder meer de - op de aangepaste schuurpoort na - behouden muuropeningen met het oorspronkelijke houten schrijnwerk, alsook de uitwendig nog afleesbare authentieke schuur-stal-woonhuis ordonnantie met opkamer in de laatste travee.

historische waarde

De langgestrekte vakwerkhoeve wordt voor het eerst kadastraal geregistreerd in 1906 op het zogenaamde 'Keizersstege Veld'. Derhalve mag de hoeve beschouwd worden als een laat exemplaar van vakwerkbouw, waarvan in Limburg voorbeelden aangetroffen worden tot circa 1930.

Binnenveldstraat 124 (Diepenbeek)
Vrij hoge, langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.