Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: woonhuis en waterput

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen en waterput te Diepenbeek, is met uitzondering van de aanbouw tegen de linker zijgevel beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis (met uitzondering van aanbouw tegen linkerzijgevel) van vakwerkhoeve met losse bestanddelen en waterput is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het woonhuis wordt reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen als onderdeel van een historisch gegroeid hoevecomplex met losse bestanddelen geschikt rond een rechthoekig erf, en gaat bijgevolg minstens terug tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ten laatste in 1910 verkreeg het woonhuis haar huidig volume.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een vrij hoog woonhuis onder een zadeldak met Vlaamse pannen. De oorspronkelijke vakwerkstructuur met lemen vullingen en gepikte stijlen op een gepikte bakstenen stoel bleef behouden. De lemen vullingen worden momenteel op ambachtelijke wijze gerestaureerd. De traditionele indeling van het woonhuis bleef eveneens bewaard. Belangrijke elementen hier zijn de centrale haard en de onderkelderde opkamer. Achter het woonhuis is een waterput met betonnen bovenbouw behouden.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Kruisstraat 36 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.