Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: aanhorigheden en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven en omgeving

Waarden

Overige componenten van vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het ten zuiden van het rechthoekige erf gelegen bakstenen stalletje en de noordelijke aanhorigheden met sporen van vakwerkbouw, een bakoven en een lemen binnenmuur, maken integraal deel uit van het historisch gegroeide hoevecomplex en getuigen van de voormalige agrarische activiteiten. De omgevende weilanden met hoogstamfruitbomen en omringende hagen (waaronder een meidoornhaag langs de straatzijde) bepalen mee het landelijk karakter van de hoeve en vormen een ondersteuning van de agrarische erfgoedwaarden, wat nog versterkt wordt door de ligging in agrarisch gebied.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Kruisstraat 36 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Is de omvattende bescherming van

Twee boerentuinen en een hoogstamboomgaard