Beschrijving
Het woonhuis en de varkensstal van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Diepenbeek, zijn beschermd als monument.
Waarden
Langgestrekt woonhuis en L-vormige varkensstal van vakwerkhoeve met losse bestanddelen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische waarde
De huidige constellatie van het langgestrekte woonhuis met de haaks erop gelegen L-vormige varkensstal wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1909. Ze vormen de restanten van een historisch gegroeid hoevecomplex met losse bestanddelen, dat reeds afgebeeld staat in de Atlas van de Buurtwegen en bijgevolg teruggaat tot minstens de eerste helft van de 19de eeuw.
historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde: Het hoevecomplex met losse bestanddelen rondom een rechthoekig erf omvat vandaag als authentieke bestanddelen nog een langgestrekt woonhuis ten westen en een haaks ten opzichte van het woonhuis gelegen L-vormige bakstenen varkensstal ten zuiden. Beide worden overdekt door vernieuwde zadeldaken met mechanische pannen. De voorgevel van het woonhuis bevat nog de oorspronkelijke, witgekalkte, lemen vullingen. De achter- en zijgevels werden opgemetst. Volgens de eigenaar is de oorspronkelijke indeling van het woonhuis, dat eertijds plaats geboden zou hebben aan een tweewoonst, - op het doorbreken van een binnenmuur in de woonkamer na -, behouden. De varkensstal betreft een witgepleisterde bakstenen constructie van drie traveeën met oorspronkelijk schrijnwerk en een haakse travee (latrine).
sociaal-culturele waarde
Het langgestrekte woonhuis en de L-vormige varkensstal van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen getuigen van de traditionele landbouwactiviteiten in het overgangsgebied tussen Kempen en Vochtig Haspengouw en vormen een uitdrukking van de eigenheid van de streek.