Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Nieuwe Molen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven met omgeving

Waarden

Omgeving van de Nieuwe Molen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het molencomplex is gelegen op beide oevers van de Herk in een grote tuin met enkele hoogstamfruitbomen en wordt door een gekasseide oprit met het doodlopend einde van de Nieuwmolenstraat verbonden. De zeer landelijke omgeving van de Nieuwe Molen is bewaard gebleven en bestaat ten noord- en zuidwesten voornamelijk uit vochtige beemden, weilanden en populieraanplantingen in agrarisch gebied met ecologisch belang. Het landschap wordt verder doorkruist door verschillende grotere (Herk) en kleinere (Rijsbeek en Oude Herk) waterlopen.

Nieuwe Molen

Nieuwmolenstraat 8 (Herk-de-Stad)