Langgestrekte vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De langgestrekste vakwerkhoeve met haaks aanbouwsel te Schulen, is met uitzondering van de veranda en de langwerpige constructie tegen de zuidelijke zijgevel, beschermd als monument.

Waarden

Langgestrekte vakwerkhoeve (met uitzondering van de veranda) met haaks aanbouwsel (met uitzondering van de langwerpige constructie tegen de zuidelijke zijgevel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De Atlas van de Buurtwegen (1840-44) documenteert reeds twee aan elkaar gebouwde volumes op de plaats van de huidige hoeve. De constellatie van de langgestrekte vakwerkhoeve met haaks aanbouwsel dateert blijkens de kadastrale mutatieschetsen van ten laatste 1916.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De langgestrekte vakwerkhoeve met haaks aanbouwsel behield de oorspronkelijke schuur-stal-woonhuis ordonnantie met de typische indeling van een daglonerswoning. Belangrijk in de woning zijn de centrale haard en de opkamer. De vakwerkstructuur van de hoeve is gaaf bewaard en beslaat acht traveeën, bestaande uit stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint. Andere traditionele elementen zijn onder meer het zadeldak (mechanische pannen), de pannen beschieting (mechanische pannen) van de rechter zijgevel, alsook de authentieke muuropeningen in de voorgevel van het woonhuis.

sociaal-culturele waarde

De authentieke ordonnantie van de hoeve getuigt van de jarenlange agrarische activiteit.