Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vierkantshoeve: stenen componenten met erf

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven met omgeving

Waarden

De stenen componenten van het gesloten hoevecomplex met erf horend bij de L-vormige vakwerkschuur zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De L-vormige vakwerkschuur maakt onlosmakelijk deel uit van een historisch gegroeid en thans gesloten hoevecomplex rond een vierkantig erf. De overige hoevecomponenten, waaronder het woonhuis en de stal zijn tegenwoordig volledig uit baksteen opgetrokken en worden door recentere constructies tot een gesloten complex verbonden. De kern van het woonhuis (ten zuiden van het erf) gaat volgens de kadastrale mutatieschetsen terug tot de tweede helft van de 19de eeuw/begin 20ste eeuw, terwijl de kern van de stal (ten oosten van het erf) net als de L-vormige vakwerkschuur van ten laatste 1907 dateert. De hoeve is beeldbepalend ingeplant op de hoek van de Amandinaweg en de Schoolstraat en vormt een waardevolle getuigenis van de thans grotendeels verkavelde agrarische context. Het vierkantige erf bevat nog de restanten van de vroegere mestvaalt en een recente waterput. De nog steeds aanwezige landbouwactiviteiten illustreren het agrarisch belang van het complex.

Vierkantshoeve met vakwerkschuur

Amandinaweg 169 (Herk-de-Stad)
De L-vormige vakwerkschuur maakt deel uit van een historisch gegroeid hoevecomplex, waarvan reeds twee losstaande volumes zichtbaar zijn op de kadasterschets van 1907.