Langgestrekte vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De langgestrekte vakwerkhoeve (met uitzondering van de recente aanbouw tegen de linker zijgevel) te Herk-de-Stad, is beschermd als monument.

Waarden

Langgestrekte vakwerkhoeve (met uitzondering van het recente aanbouwsel tegen de linker zijgevel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De huidige constellatie van de langgestrekte vakwerkhoeve dateert blijkens de kadastrale mutatieschetsen voor wat betreft het vakwerkgedeelte van ten laatste 1925 en voor wat betreft de bakstenen travee langs de straatzijde van ten laatste 1948. Aangezien de Atlas van de Buurtwegen (1840-44) reeds een kleinere constructie op de plaats van de huidige hoeve documenteert, gaat de kern ervan mogelijk vroeger terug.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De oorspronkelijke vakwerkstructuur met witgekalkte lemen vullingen en gepikte stijlen op een (gepikte) bakstenen stoel bleef behouden. De linker zijgevel is versteend en langs de straatzijde werd ten laatste in 1948 een bakstenen travee toegevoegd. De langgestrekte hoeve wordt overdekt door een zadeldak met mechanische pannen en heeft de oorspronkelijke schuur-stalwoonhuis ordonnantie grotendeels bewaard.

sociaal-culturele waarde

De ordonnantie van de hoeve getuigt van jarenlange agrarische activiteiten.