Steenkoolmijn: zuidelijke schachtbok

De zuidelijke schachtbok van de steenkoolmijn te Houthalen, is beschermd als monument.

Waarden

Koolmijn, partim: schachtbok nr. 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van het type metalen schachtbok met vaste scharnier dat in 1937 werd ontworpen en uitgevoerd, gedeeltelijk als model diende voor recentere exemplaren; als sterk beeldbepalend element in het middenlimburgse landschap als dusdanig een visueel baken dat op een zeer duidelijke wijze verwijst naar de zogenaamde 'mijnstreek', hierdoor op betekenisvolle wijze structurerend werkt op de ruimtelijke beleving van deze regio; als belangrijke materiƫle, historische getuige van de plaatselijke ontginningsactiviteiten alsook van de ligging van de kolenlagen.

Hoofdgebouw en schachttorens steenkoolmijn

Centrum-Zuid 1111 (Houthalen-Helchteren)
Het hoofdgebouw is een monumentaal alleenstaand gebouw, in een zakelijke stijl. Daarachter liggen twee identieke schachttorens.