Casino

Casino

Het Casino te Houthalen is beschermd als monument.

Het Casino van Houthalen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het Casino werd in 1951-1953 opgetrokken als culturele voorziening voor de mijnwerkers in de op het einde van het interbellum uitgebouwde mijncité Meulenberg te Houthalen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het complex is een vrij uniek en gaaf bewaard voorbeeld van de modernistische architectuur die door de uit Wit-Rusland afkomstige Joodse architect Isia Isgour, met bureau in Brussel, in de mijncité Meulenberg werd opgetrokken. Modernistische, naar het structuralisme neigende elementen zijn de heldere functionele planopbouw en structuur, de grote raampartijen, bouwtechnieken als het gebruik van beton en geprefabriceerde silexplaten en de overwegend vlakke bedaking. Met een gevarieerd en rijk materiaalgebruik tracht Isgour een zekere tactiele ervaring van het gebouw te bekomen. Het feit dat heel wat interieurelementen bewaard bleven, waaronder akoestische panelen die voor een uitstekende akoestiek zorgen, vormt een extra meerwaarde.

sociaal-culturele waarde

Het Casino getuigt bovendien van een voor die jaren nog typische hiërarchische politiek, waarmee de toenmalige mijndirectie 'haar' personeel ook op het culturele vlak wou 'verheffen'. De toneeltoren met zijn strakke vormgeving fungeert als een baken in deze sociale tuinwijk.

Casino

Varenstraat 22A (Houthalen-Helchteren)
Het Casino, thans Cultureel Centrum, werd in 1951-53 opgetrokken naar ontwerp van architect Isia Isgour uit Brussel, met als architect-medewerker Constantin Brodzki.