Parochiekerk Sint-Agatha en kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Agatha en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Agatha en de omheiningsmuur van het kerkhof met 19de-eeuws gietijzeren poorthek.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De kerk met kerkhofmuur dient als monument beschermd omwille van de wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw is een getuige van wijzigingen en ontwikkelingen, merkwaardig, 13de-eeuws gotisch koor, neogotische middenbeuk en neoclassicistische westtoren;
Documentaire waarde van het gotische koor als restant van de oorspronkelijke 13de-eeuwse kerk;
Andere sociaal-culturele waarde, in casu de symboolwaarde van het gebouw.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000320, Wellen (Berlingen): Sint-Agathakerk met kerkhofmuur en kerkhof (GYSELINCK J., 1984).

Waarden

De Sint-Agathakerk en kerkhofmuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu architectuurhistorische waarde

sociaal-culturele waarde

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Berlingenstraat 2 (Wellen)
Zaalkerk met gotisch koor uit circa 1300, neoclassicistische westtoren uit het midden van de 19de eeuw en neogotisch schip uit circa 1865. De kerksite wordt omgeven door een kerkhofmuur met 19de-eeuws gietijzeren poorthek.