Stroopstokerij Bleus

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de stroopstokerij Bleus met inbegrip van de installaties, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.

Waarden

De stroopstokerij Bleus, inclusief de gebouwen, alsook de stookinstallaties, persen, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen, onroerend door aard en/of bestemming is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als uniek voorbeeld van een stroopstokerij met uitgesproken ambachtelijk karakter daterend van 1843, als materiƫle getuigenis van een homogene en gaaf bewaarde produktieketen, als getuige van een belangrijke, Haspengouwse bedrijfstak.

Steenweg Vrolingen 45 (Wellen)
De stroopstokerij Bleus werd in 1843 opgericht, de huidige gebouwen werden opgericht na de Tweede Wereldoorlog en bevatten een gaaf bewaarde productie-installatie.