Vakwerkhoeve met waterput

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve en de waterput te Herk-de-Stad zijn beschermd als monument. Het houten aanbouwsel tegen de linker zijgevel behoort niet tot de bescherming.

Waarden

Vakwerkhoeve (met uitzondering van het houten aanbouwsel tegen de linker zijgevel) en waterput zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De vakwerkhoeve wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1852 ten oosten van een reeds bestaand langwerpig volume dat vandaag verdwenen is.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een zeer goed bewaarde vakwerkhoeve onder zadeldak (Vlaamse pannen) met witgekalkte lemen vullingen op een gepikte plint. Andere traditionele - te behouden - elementen zijn onder meer de authentieke indeling van de hoeve met als vermeldenswaardige elementen: de centrale haard, de troggewelven in de woonkamer, de bolkozijnen in de voor- en achtergevel, alsook de bewaarde waterput links van de hoeve.

Schoolstraat 120 (Herk-de-Stad)
Vakwerkhoeve, voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1852 naast een bestaand langwerpig volume. Dit bestaande volume dateert ten laatste van 1851 en kent omstreeks 1852 een vergroting.