Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: woning, bakhuis en waterput

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De woning van de vakwerkhoeve te Herk-de-Stad, is met inbegrip van de waterput en het bakhuis beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis in vakwerk, bakhuis (met uitzondering van de recentere aanbouwsels onder lessenaarsdaken) en waterput van hoeve met losse componenten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het woonhuis in vakwerk en het bakstenen bakhuis maken deel uit van een hoeve met losstaande bestanddelen, die reeds als dusdanig afgebeeld staat in de Atlas van de Buurtwegen (1840-44). In de loop van de tijd onderging het hoevecomplex volgens de kadastrale mutatieschetsen verschillende verbouwingen, waarbij de huidige constellatie van het woonhuis met haakse, bakstenen stalvleugel ten laatste van 1915 zou dateren en het huidige bakstenen bakhuis van ten laatste 1935.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De vakwerkstructuur van het woonhuis is - voor zover waarneembaar - grotendeels behouden. Op enkele plaatsen werden de oorspronkelijke lemen vullingen vervangen door bakstenen (in de erfzijdegevel) en golfplaten (noordelijke topgevel). De authentieke indeling van het woonhuis met centrale haard is bewaard. Het voormalige bakhuis is een witgeschilderde bakstenen constructie onder zadeldak met langs de straatzijde bewaarde Vlaamse pannen. Links van het woonhuis bevindt zich langs de straatzijde nog een waterput met betonnen bovenbouw.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Terbermenweg 21 (Herk-de-Stad)