Watermolen Stalse Molen

Watermolen De Stalse Molen met toebehoren en omgeving

De Stalse Molen op de Zwarte Beek te Koersel, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen genaamd Stalse molen met inbegrip van de molengebouwen op de beide oevers, de volledige maalinrichting van de molen, de oude elektrische motor S.E.M. met oliestarter en andere toebehoren, het waterrad, het sluiswerk met de gebouwde wanden, inclusief de gebouwde wanden van aan- en afvoerkanalen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een watermolen uit de tweede helft van de 19de eeuw met bepaalde onderdelen van oudere datum en tevens voorzien van 20ste-eeuwse aanpassingen zoals een elektrische aandrijving alsook als voorbeeld van een watermolen waarvan het gebouw van de oude olieslagerij op de andere oever is bewaard.

Stalse Molenstraat 20 (Beringen)
Voormalige watermolen op de Zwarte Beek. Mooie ligging op het einde van een eikendreef. Achter de molen liggen de twee grote molenvijvers. Bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.