Watermolen Volmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 18-11-1993 tot heden

Straat Volmolenstraat
Locatie Volmolenstraat 10, Volmolenstraat 11 (Maaseik)

Watermolen Volmolen

Volmolenstraat 10, 11, Maaseik (Limburg)

Watermolen op de Bosbeek, hier ook Grote Beek genaamd. De molen wordt reeds vermeld in de 17de eeuw. De huidige gebouwen dateren echter volledig uit eind 19de of begin 20ste eeuw.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de molensite, bestaande uit de watermolen, molenaarshuis, Bosbeek en de hun onmiddellijke omgeving.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de 'Volmolen' is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als functionele watermolensite met 1775 als oudste gekende jaarvermelding; de onmiddellijke omgeving van de 'Volmolen'.