Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkschuur: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Vakwerkschuur en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15320

Geografisch pakket Voeren

De bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van de vakwerkschuur werd op 14 maart 2024 voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door de teloorgang van de schuur zijn de erfgoedwaarden van haar omgeving ontoereikend voor bescherming.

Waarden

De omgeving van het schuurtje gelegen Schilberg is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het schuurtje en omgevend perceel maken deel uit van de landbouwactiviteit die hier werd uitgeoefend.

Vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
Vakwerkschuur uit 1747.

Is de omvattende bescherming van

Bomenrij van es bij poel

Schilberg (Voeren)
De bomenrij van es staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De bomen staan bij een poel en fungeren als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje.

Op stam gezette hazelaar bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De oude op stam gezette hazelaar staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De geknotte boom staan bij een bomenrij van es en fungeert als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje. De hazelaar werd gebruikt als fruitboom.

Restant van een kaphaag bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De kaphaag staat op de perceelsgrens van het erf bij de vakwerkschuur Schilberg. De kaphaag bestaat uit gewone es.