Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: woning, varkensstal en waterput

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Herk-de-Stad, bestaande uit een woning, een varkensstal en een waterput, is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis (met uitzondering van het houten kapelletje tegen de linker zijgevel), varkensstal en waterput van vakwerkhoeve met losse bestanddelen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rond een rechthoekig erf. Op de verdwijning van het bakhuis na, is de totaalconstellatie intact bewaard gebleven. Het woonhuis behield de structurele elementen van het vakwerkgebouw met witgekalkte lemen vullingen. Andere traditionele elementen zijn onder meer het oude schrijnwerk (bijvoorbeeld oorspronkelijke bolkozijnen in de achtergevel), het zadeldak met Vlaamse pannen, de authentieke koestal-woonhuis-stal ordonnantie, evenals de bewaarde waterput met betonnen bovenbouw langs de achtergevel van het woonhuis. De losstaande varkensstal is een gedeeltelijk versteende vakwerkconstructie onder een zadeldak met Vlaamse pannen.

sociaal-culturele waarde

De ordonnantie en diverse –voormalige- functies van de losstaande hoevecomponenten getuigen van de voormalige agrarische activiteiten, wat nog benadrukt wordt door de ligging in agrarisch gebied.

historische waarde

De huidige vakwerkhoeve is een historisch gegroeid complex, waarvan reeds een rechthoekig volume afgebeeld staat in de Atlas van de Buurtwegen (1840- 44). De kern van het huidige woonhuis gaat vermoedelijk terug tot de tweede helft van de 19de/begin van de 20ste eeuw. Ten laatste in 1920 wordt de vrijstaande varkensstal aan het hoevecomplex toegevoegd.

Vakwerkhoeve

Wijerstraat 34 (Herk-de-Stad)