Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Molensite Wurfeldermolen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
4033
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4033

Besluiten

Wurfeldmolen
definitieve beschermingsbesluiten: 16-12-1993  ID: 2586

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De molensite met de Wurfeldermolen is beschermd als dorpsgezicht.



Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Wurfeldmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als site van een historische en functionerende watermolen met het jaar 1560 als vroegste vermelding.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Molensite Wurfeldermolen

Kapelweg 87, Wurfeldermolenweg 31 (Maaseik)
De molensite laat zich opsplitsen in twee delen, met de Bosbeek als splitsende factor. De watergraanmolen bevindt zich op de rechteroever. Het waterrad op de Bosbeek maakt de overgang naar de bebouwing op de linkeroever. De molenuitrusting vertoont duidelijk 19de-eeuwse kenmerken met 20ste-eeuwse aanvullingen.

Is de gedeeltelijke bescherming van

De Tösh, Langeren en Wurfeld

Elen (Dilsen-Stokkem), Maaseik, Neeroeteren (Maaseik)
Het gebied strekt zich uit langs de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik. Het vlakke reliëf werd plaatselijk gediversifieerd door latere zandverstuivingen en de vorming van landduinen zoals bij Siemkensheuvel. De bedding van de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik werd waarschijnlijk gedurende de 13de en/of de 14de eeuw gegraven in functie van de Maaseiker stadswallen en de watermolens. Men treft in de westelijke helft van het gebied een kleinschalig oud cultuurlandschap op een plaggenbodem aan in het deelgebied Langeren en De Staart, met een grote dichtheid aan houtkanten, graslanden, akkertjes en geriefhoutbossen. Centraal in het gebied ligt de zogenaamde Tösch, een nat terrein met grote percelen ten zuiden van de Bosbeek. Een uitgestrekt gebied van weiden en akkers op een plaggenbodem bepaalt het uitzicht van het oostelijk deel van het gebied, genaamd Wurfeld.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molensite Wurfeldermolen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.