Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met losse bestanddelen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Voeren

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Integrerend deel van de hoeve en behorend tot de landbouwexploitatie.

Hoeve met losstaande bestanddelen

Smidt 1-3 (Voeren)
Hoeve met de gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Is de omvattende bescherming van

Geknotte zomerlinde als welkomstboom

Smidt 1-3 (Voeren)
De zomerlinde is aangeplant bij de erftoegang van een hoeve met losse bestanddelen. Het betreft een gekandelaarde linde die een welkomstboom is. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.

Geschoren meidoornhaag bij hoeve

Smidt 1-3 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf van de hoeve met losstaande bestanddelen langs de straatzijde af. Reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris staat de omhaagde hoeve aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.

Notenboom op boerenerf

Smidt 1-3 (Voeren)
De notenboom is aangeplant in de huisweide van een hoeve met losse bestanddelen. Notelaars op erven hebben ook vaak een functie als notenproductieboom. De omvangrijke boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.