Kolenhaven: onderdelen

Steenkoolmijn en kolenhaven

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Kolenhaven, met name de kaaimuren, de Titan-kraan, de brug over de doorgang tussen Albertkanaal en havendok, het kantoorgebouw, het metalen seinhuisje, het elektrische onderstation, de toegangspartij met pilasters aan weerszijden van de binnenkomende spoorlijn. Al deze elementen zijn beschermd met inbegrip van de volledige uitrusting, onroerend door aard en/of bestemming. De Kolenhaven, rechtstreeks in verbinding met het Albertkanaal, is in zijn geheel als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Kolenhaven, inzonderheid de kaaimuren, de Titan-kraan uit 1930, de brug over de doorgang tussen Albertkanaal en havendok, het bureelgebouw in zakelijke stijl, het metalen seinhuisje, het elektrische onderstation, de toegangspartij met pilasters aan weerszijden van de binnenkomende spoorlijn, dit alles met inbegrip van de volledige uitrusting, onroerend door aard en/of bestemming (o.a. leidingen, verbindingen, passerellen, transportbanden, werktuigen, alle toebehoren inherent aan de werking zoals mechanische, elektrische, elektro-mechanische, elektronische, hydraulische onderdelen, controle en regeltoestellen, enz.) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een havendok, palend aan het in 1939 voltooide Albertkanaal, deel uitmakend van de transport-infrastructuur horend bij een steenkoolmijn en met de kenmerken van een havenuitrusting gepland in de 1930-er jaren.

Kolenhaven

Olmsesteenweg (Beringen)
Sedert 1937: 400 m lengte, voor schepen tot 2.000 ton. Twee rollende portaalkranen, 1930 en 1949. Elektrisch onderstation uit 1937, een bureelgebouw en enkele woningen.