Domherenhuis met park: centrale vleugel, conciërgerievleugel, poort, schuurtje en park

Beschermd monument van 05-06-2003 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heusden-Zolder
Deelgemeente Zolder
Straat Dekenstraat
Locatie Dekenstraat 39 (Heusden-Zolder)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71070/113.1
  • OL001927

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Domherenhuis met park

Dekenstraat 39, Heusden-Zolder (Limburg)

Het Domherenhuis werd circa 1785-1795 gebouwd door Antoine Lambert de Villenfagne, domheer van het domkapittel te Luik. Het betreft een U-vormig complex, waarvan de centrale vleugel dateert van circa 1795, de oostelijke vleugel van 1938 en de westelijke vleugel van 1964. Het pand is gelegen in een ruim, boomrijk park.

Is de omvattende bescherming van

Park van het Domherenhuis

Dekenstraat 39 (Heusden-Zolder)

Het landschappelijk en den­drol­o­gisch belang­rijk park van 5 hectare, zonder begrenzing noch waterpartij, is de restant van een kasteeldo­mein van 22 hectare, met een kern van rond 1800, herzien tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. Sedert 1976 gemeentelijk bezit.

Beknopte karakterisering

Typologieconciërgewoningen, haha's, individuele bomen, kanunnikenhuizen, opgaande bomen, parken, poorten (bijgebouwen), schuren, tuin- en parkbeplantingen
Datering19de eeuw, vierde kwart 18de eeuw, interbellum, na WO II
SoortAcer pseudoplatanus 'Purpureum', Calocedrus decurrens (Libocedrus decurrens, wierookcipres, wierookceder), Castanea sativa (tamme kastanje), Cedrus atlantica 'Glauca' (blauwe atlasceder), Chamaecyparis lawsoniana (Californische schijncipres), Cryptomeria japonica (sikkelcipres), Fagus sylvatica 'Atropunicea' (bruine beuk), Larix decidua (Europese lariks), Liquidambar styraciflua (Amerikaanse amberboom), Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom), Platanus hispanica (x) (gewone plataan, Platanus acerifolia (x)), Pseudotsuga menziesii (Douglasspar), Quercus (eik), Quercus robur (zomereik), Quercus rubra (Amerikaanse eik), Taxodium distichum (gewone moerascipres), Thuja plicata (reuzenlevensboom), Tilia tomentosa (zilverlinde), Tsuga canadensis (Canadese Hemlock, Oost-Amerikaanse hemlockspar)

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de centrale vleugel, conciërgerievleugel, poort en schuurtje van het Domherenhuis en het omgevend park.

Waarden

Het domherenhuis (centrale vleugel, conciërgevleugel, poort en schuurtje) en park zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De artistieke waarde van het park als het samenspel van elementen van cultuur en natuur, met een hoge belevingswaarde voor gevolg. De artistieke waarde van de tijdens meerdere fasen tot stand gekomen gebouwen en hun homogene gevelbehandeling, als huis met hoeve, in functie waarvan het kasteelpark ontstond.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde

historische waarde

De historische waarde van het Domherenhuis ls voormalig verblijf van Antoine Lambert de Villenfagne, domheer van het kapittel te Luik. Het betreft een U-vormig complex met centrale vleugel uit 1795 en oostelijke vleugel uit 1938. De centrale vleugel is sterk aangepast in de 19de eeuw. Het schuurtje dateert uit dezelfde periode.

historische waarde

in casu tuinkunsthistorische waarde:
Van het domein als een 18de-eeuwse afsplitsing van het domein Vogelsanck, waarop een hoeve met herenhuis werd gebouwd, dat later evolueerde tot kasteel met park in landschappelijke stijl, met nieuwe aanplantingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw en dat bij gebrek aan een begrenzing, in het lager gelegen landschap overloopt.

wetenschappelijke waarde

De wetenschappelijke, meer bepaald dendrologische waarde van de interessante bomen in het park.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.