Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Genoelselderen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
4055
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4055

Besluiten

Kasteel van Genoelselderen: staatsieplein, dienstgebouwen, tuin, erf van kasteelhoeve en gronden gelegen rondom gebouwencomplex
definitieve beschermingsbesluiten: 08-09-1995  ID: 2926

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming omvat de kasteelsite van Genoelselderen met uitzondering van de percelen die reeds als monument beschermd werden.



Waarden

Het staatsieplein van het kasteel van Genoelselderen met bijhorende dienstgebouwen, de Engelse tuin, het erf van de kasteelhoeve en de gronden gelegen rondom het hele gebouwencomplex zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als deel van de kasteelsite die voor het eerst wordt vermeld in 1407 toen het voormalige (eerste?) kasteel door de Tongenaren werd vernield.

historische waarde

in casu architectuurhistorsiche waarde: omdat het staatsieplein, de trappartijen , het erf van de boerderij en de inkomdreef deel uitmaken van het architecturaal concept dat in de 18de eeuw werd gerealiseerd.

sociaal-culturele waarde

Omdat ze een integrerend onderdeel zijn van een gaaf landschappelijk dorpsbeeld.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


Kasteelhoeve bij Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 11 (Riemst)
Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, gelegen ten noorden van het kasteel.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldorp Genoelselderen

Genoelselderen, Herderen, Membruggen, Millen (Riemst)
Genoelselderen is een straatdorpje in het brongebied van de Demer. De kasteelsite is onderdeel van een gaaf landschappelijk dorpsbeeld met onder meer ook de Sint-Martinuskerk met omliggende begraafplaats. Verder bevat de dorpskern nog enkele waardevolle boerderijen. Rond het kasteel ligt het park met oa. een geometrische tuin. Ten noorden van het kasteel staat de kasteelhoeve, één van de fraaiste vierkantshoeven van de regio. Tegenover het kasteel loopt een dreef naar een tumulus. Op de plateaugronden rondom de landelijke dorpskom primeert de openheid van de traditionele akkerbouw, afgewisseld met het Grootbos en enkele boomgaarden en houtkanten.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.