Domein Het Drossaerde

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Van 1470 af verblijfplaats van de door de hertog benoemde hoge ambtenaar die gelast was met het bestuur van de stad en omgeving tijdens de afwezigheid van de Heer.

Poort van Domein Het Drossaerde

Capucienenstraat (Aarschot)
Bewaarde poort met naar laatgotische wijze geprofileerde korfboog, geflankeerd door posten met bossage- en volutenversiering.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Stadspark

Capucienenstraat, Stadspark (Aarschot)
Stadspark met relicten van het voormalige kapucijnenklooster, waaronder een kloostervleugel met schilddak en driehoekig fronton uit de 19de eeuw; het stadspark werd rond 1920 opgericht na samenvoeging van het kloostercomplex en het ‘Drossaerde’, oorspronkelijk het kasteel van de heren van Aarschot, waar vandaag enkel de poort van resteert; landschappelijke aanleg tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, gehalveerd door afsnijding van Demerbocht rond 1890; kiosk van 1940.

Wordt opgevolgd door