Parochiekerk Sint-Job: orgel

Orgels

De bescherming als monument betreft het orgel in de parochiekerk Sint-Job.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Job Bolderberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Luiks werk maakt onlosmakelijk deel uit van het patrimonium in de Maasstreek, er is echter niet zo veel van overgebleven en dit materiaal heeft dan ook zeldzaamheidswaarde. Alles wat van het 18de-eeuwse orgel overbleef (en dit zijn de essentiële delen zoals windlade en veel pijpwerk) is op een verantwoorde wijze geïntegreerd in de reconstructie van 1995. Op die manier beschikt Bolderberg over een monument met artistieke waarde, dat bovendien functioneel is voor de plaatselijke gemeenschap.

Parochiekerk Sint-Job

Sint-Jobstraat 70 (Heusden-Zolder)
Neoromaanse kruiskerk gebouwd van 1873-1876 naar ontwerp van architect H. Jamine, ter vervanging van de vroegere kapel.