Teksten van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming: toren

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opneming: toren ()

De romaanse toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopnemingkerk is het oudste onderdeel van de kerk en gaat terug tot de 12de eeuw.

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming is een pseudo-basilicale kruiskerk.

De verschillende onderdelen van de kerk dateren uit verschillende periodes. De romaanse toren is het oudste gedeelte en gaat terug tot de 12de eeuw. Het schip is in de kern vroeggotisch, maar heeft buitenmuren uit een latere periode, vermoedelijk de tweede helft van de 16de eeuw. Het neogotisch koor en transept van 1906-1907 werden uitgevoerd naar ontwerp van M. Christiaens.

In 2002 werd de volledige kerk beschermd.

In 2005 werd de monumentale toren gerestaureerd.

Beschrijving

De vierkante westtoren van de kerk is opgebouwd uit breuksteen (voornamelijk kalksteen) in onregelmatig verband. De toren telt drie geledingen onder een ingesnoerde naaldspits. De bovenste geleding is zwaar verankerd door middel van smeedijzeren muurankers met krullen.

De oorspronkelijke muuropeningen zijn de kleine, rechthoekige vensters. In de noordzijde bevindt zich het 17de-eeuwse portaal. Het portaal bevat een rondboogdeur in een kalkstenen omlijsting met negblokken. Erboven situeert zich een neoclassicistisch rondboogvenster in een hardstenen omlijsting uit de 19de eeuw.

• Beschermingsdossier DL002241, Dorpsstraat 59 : Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingskerk (S.n., s.d., digitaal dossier).

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming: toren ()

De romaanse toren van de Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopnemingkerk te Moelingen, is beschermd als monument.