Parochiekerk Sint-Willibrordus: orgel

Beschermd monument van 10-02-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heusden-Zolder
Deelgemeente Heusden
Straat Sint-Willibrordusplein
Locatie Sint-Willibrordusplein 2 (Heusden-Zolder)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71070/116.1
  • OL002092

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Sint-Willibrordusplein 2, Heusden-Zolder (Limburg)

Neoromaanse kruisbasiliek, van 1870-1875, naar ontwerp van architect F. Stappers met recente vergroting van 1956-1957, naar ontwerp van F. en R. Vandendael.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het orgel in de parochiekerk Sint-Willibrordus.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Willibrord Heusden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Het oeuvre van de Sint-Truidense orgelmaker A. Clerinx is een markante en blijvende waarde in het Limburgse orgellandschap; veel is er reeds van verloren gegaan en de overblijvende instrumenten dienen gevrijwaard te worden voor de toekomst. Het instrument van Clerinx is een functioneel muziekinstrument, dat dateert uit diens inventieve periode ('gebrevetteerde' dorpsorgels, met beperkingen op het economische vlak maar geenszins op het artistieke). Het orgel is een toppunt in het patrimonium van deze kerk.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.