Witherenpastorie Woutershof

Witherenpastorie met dwarsschuren, omwalling en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Witherenpastorie Woutershof met inbegrip van de twee dwarsschuren.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De historische waarde van de pastorie wordt gevormd doordat het in 1744 werd gebouwd door de abdij van Averbode.
De artistieke en architectuurhistorische waarde liggen in het feit dat het een classicistisch dubbelhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw betreft.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000292, pastorie (GYSELINCK J., 1985).

Waarden

De pastorie met twee dwarsschuren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalige witherenpastorie, gebouwd door de abdij van Averbode in 1744. Het ontwerp wordt toegeschreven aan lekenbroeder-architect Grégoire Godissar. U-vormig complex, gelegen in een omgrachte tuin met binnenplaats toegankelijk via een rondboogpoort. Pastorie opgevat als classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Ten oosten en ten westen van de binnenplaats, haaks aangebouwde dwarsschuren.