Parochiekerk Sint-Pieters: kerkhofmuur en dodenhuisje

Beschermd monument van 28-10-1999 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Bertem
Deelgemeente Bertem
Straat Groenendaal
Locatie Groenendaal zonder nummer (Bertem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24009/106.1
  • 4.01/24009/120.1
  • OB001292

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Pieters

Groenendaal zonder nummer, Bertem (Vlaams-Brabant)

Maasromaanse kerk uit de 11de eeuw, typisch voorbeeld van de landelijke Ottoonse architectuur uit het voormalige prinsbisdom Luik.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kerkhofmuur en het dodenhuisje bij de romaanse Sint-Pieterskerk. De dorpskern van Bertem met inbegrip van de omgeving van de kerk is sinds 16 december 1991 een beschermd dorpsgezicht.

Waarden

De kerkhofmuur van de Sint-Pieterskerk van Bertem met inbegrip van het dodenhuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als essentiële component van dit traditioneel "besloten hof" dat vanouds typologisch deel uitmaakt van de kerksite. Bovendien zorgt deze omlopende bakstenen ommuring, waarvan het karakteristieke "getrapte" concept teruggaat tot een ontwerp uit 1908 van de Leuvense architect Joseph Joos (1853-1929) voor een beeldbepalende en sfeervolle omkadering van de romaanse Sint-Pieterskerk.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.