Gewone es

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een knotes in het gehucht Hagelstein die de grens tussen twee weidepercelen markeert.

Waarden

De gewone es (Fraxinus exelsior L.) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boom markeert een oude grens van twee percelen. De boom is het resultaat van een oude beheersvorm, hij toont aan wat het resultaat kan zijn van een volgehouden periodiek knotbeheer.

De knotes behoort zeker tot de oudste en dikste van de regio.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: Door de hoge leeftijd van de knotes kunnen wij er vrijwel zeker van zijn dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat.

Knotes op perceelsgrens

Hagelstein (Voeren)
De beeldbepalende knotes in het gehucht Hagelstein is het resultaat van een oude beheersvorm. De boom markeert de grens tussen twee weidepercelen en is waarschijnlijk een restant van een houtkant. Met zijn omvang van 4,60 m (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2013) behoort deze knotes zeker tot de oudste van ons land. Door de hoge leeftijd van deze knotboom kan er vrijwel zeker van uit gegaan worden dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat.