Beschrijving

Het huidig uitzicht van dit huis is het resultaat van enkele wijzigingen door de eeuwen heen. Volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) stond hier een huis met schermgevel en een bijhorend achterhuis. In de loop van de achttiende - negentiende eeuw werd de gevel omgevormd tot een vlakke lijstgevel en in 1864 verhoogd met een bouwlaag. De gevel vertoont de typisch negentiende-eeuwse kenmerken zoals onder meer de belijnende kordons, kordonvormende lekdrempels en een klassiek hoofdgestel. De interieuraankleding dateert eveneens van 1864. Niettemin is de oude kern van het vroegere huis ook nog af te lezen, onder meer van de kelder. Dit diephuis omvat vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak bedekt met Vlaamse pannen. Dit pand vormde vermoedelijk één geheel met het buurpand nummer 7 of het buurpand nummer 3. Het bevat een oude kern cf. kelder. Volgens de kaart van Marcus Gerar

Riddersstraat 5 (Brugge)