Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Besluiten

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof en pastorie met wagenhuis, ommuurde tuin, Lourdesgrot en Calvarie

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Martinusparochie met inbegrip van het wagenhuis, de ommuurde tuin, de Lourdesgrot en de Calvarie te Ramsdonk, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie van Ramsdonk met inbegrip van het wagenhuis, ommuurde pastorietuin, Lourdesgrot en Calvarie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde: Deze voormalige norbertijnerpastorie vormt een stilistisch heterogeen ensemble in de vorm van een dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevels (1639) dat in 1722-1725 achteraan werd uitgebreid met een classicistische aanbouw met licht getoogde vensteropeningen en een hardstenen deur met spiegelboogbeloop, druiplijst en sluitsteen. Het globale voorkomen tenslotte draagt de sporen van de historiserende restauratie uit 1896-1903 door de Brusselse architect J. L. Barbier.

artistieke waarde

Het interieur vertoont dezelfde, boeiende, historische gelaagdheid: eind 19de-eeuwse neorenaissance schouwen, met decoratief stucwerk versierde moerbalken uit 1639 en een kamer vol waterverfdoeken met landelijke taferelen uit de 18de eeuw evenals een kopie van het bekende Sint-Martinusschilderij van H. Van Dijck.

volkskundige waarde

Het door pastoor Caudron (1889-1914) aangelegde, fraaie, met hekwerk omsloten park met merkwaardige Lourdesgrot en Calvarie getuigt van de alom verspreidde en nog steeds doorlevende Mariadevotie, ontstaan naar aanleiding van de verschijningen in Lourdes in 1858.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Gemeenteplein 3 (Kapelle-op-den-Bos)
Achter de kerk gelegen. Tot de Franse Revolutie eigendom van de abdij van Grimbergen. Omheind gebouw dat duidelijk zichtbaar is opgetrokken tijdens twee bouwcampagnes.

Pastorie van de Sint-Martinuskerk met tuin

Pastorie gebouwd rond 1639 door de norbertijnenabdij van Grimbergen als dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl, aanzienlijk uitgebreid en verhoogd in 1722-1725, omgeven door een ommuurde tuin van 46,5 are; sporen van heraanleg rond 1900; gedeeltelijk aangelegd in 1912 als openbaar 'Mariapark' met fraaie Lourdesgrot.