Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen

Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Brusselsestraat, Kapucijnenvoer, Minderbroedersstraat
Locatie Brusselsestraat 69, Kapucijnenvoer 35, Kapucijnenvoer 37, Kapucijnenvoer 47, Minderbroedersstraat 12, Minderbroedersstraat 32 (Leuven)

De Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen is de courante benaming voor de ziekenhuissite tussen Brusselsestraat, Kapucijnenvoer en Minderbroedersstraat. De oorsprong van het gebouwencomplex klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Anatomisch theater

Minderbroedersstraat 52, Leuven (Vlaams-Brabant)

Voormalig anatomisch theater, dat in 1744 naar een ontwerp van J.A. Hustin op de hoek van de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat werd opgericht, op een achthoekige plattegrond.

Auditorium Heelkunde

Minderbroedersstraat zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)

Universitair auditorium voor heelkunde, gebouwd tijdens het interbellum.

Eerste stadsomwalling

Brusselsestraat 69, Handbooghof zonder nummer, Kapucijnenvoer 35, Karel van Lotharingenstraat 14-24, 25, Lei 19, Pater Damiaanplein 9, Redingenstraat 4, Tiensestraat zonder nummer (Leuven)

De eerste stenen omwalling van Leuven dateert uit het midden van de 12de eeuw, meer bepaald uit de periode 1156-1165.

Kankerinstituut

Kapucijnenvoer 33, Leuven (Vlaams-Brabant)

De gebouwen kwamen tot stand in 1927-1928, naar een ontwerp van kanunnik Jan Janssen. Het Kankerinstituut omvat een hoofdgebouw en een auditorium.

Klooster en verpleegsterschool Sint-Elizabeth

Kapucijnenvoer 37-39, Leuven (Vlaams-Brabant)

Klooster van de zusters van Jezus en Maria, met bijhorende verpleegsterschool, gebouwd in 1932 door de Gentse architect Léon De Braekeleir.

Sint-Pietersgasthuis

Brusselsestraat 69, Leuven (Vlaams-Brabant)

Deels verbouwde zuidvleugel van het in 1838-1868 gebouwde Sint-Pietersgasthuis, dat tussen 1951 en 1967 grotendeels werd vervangen door de huidige hoogbouw aan de Brusselsestraat.

Stadsschool nummer 3

Kapucijnenvoer 47, Leuven (Vlaams-Brabant)

Stedelijke meisjesschool, in 1874-1875 opgetrokken naar een ontwerp van Edouard Philippe Lavergne.

Stookhuis van de ziekenhuissite

Het centraal stookhuis met merkwaardige toren met lichtschacht werd gebouwd in 1950 door architect Alphonse Sonck.

Vesaliusinstituut en Pathologisch Instituut

Minderbroedersstraat 12, Leuven (Vlaams-Brabant)

In 1875 werd gestart met het eerste nieuwbouwproject dat de universiteit voor eigen rekening liet optrekken namelijk het anatomisch theater van Helleputte, in 1906 gevolgd door de uitbreiding met het pathologisch instituut van Vincent Lenertz.

Vleugels van de pediatrie, materniteit, in- en uitwendige ziekten

Kapucijnenvoer 7, Leuven (Vlaams-Brabant)

Vleugels met de afdeling pediatrie, materniteit en in- en uitwendige ziekten van de Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen, gebouwd tijdens het interbellum onder leiding van kanunnik Jan Janssen.