Beschermd monument

Steenkoolmijn Helchteren-Zolder: burelen, elektrische centrale, synoptisch bord, elektrisch schakelbord, schachtbok met ontvangstgebouw en watertoren

Steenkoolmijn Helchteren-Zolder
definitieve beschermingsbesluiten: 22-12-1993  ID: 2587

Beschrijving

De bescherming als monument betreft verschillende onderdelen van de voormalige steenkoolmijn van Helchteren-Zolder:
Het bureelgebouw met hoofdburelen;
De voormalige elektrische centrale;
Het synoptisch bord van de kolenwasserij;
Het elektrische schakelbord in het ketelhuis;
De schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw;
De watertoren van het Monnoyer-type.

De site werd in twee fasen beschermd. In 1993 werden het bureelgebouw, de voormalige elektrische centrale, het synoptisch bord van de kolenwasserij, het elektrisch schakelbord in het ketelhuis, schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw en de watertoren als monument beschermd. In 1995 volgde het ophaalmachinegebouw met inbegrip van verschillende machines en de schoorsteen.

Waarden

Volgende gebouwen en inrichtingen van de steenkoolmijn Helchteren-Zolder: het bureelgebouw met hoofdburelen, de voormalige elektrische centrale, het synoptisch bord van de kolenwasserij, het elektrisch schakelbord in het ketelhuis, schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw en de watertoren van het Monnoyer type zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als mijnpatrimonium met evoluerende, bijzondere kenmerken eigen aan de periode van oprichting en/of constructie en eigen aan deze mijnzetel, die pas na een lange voorbereidingsperiode in 1930 tot ontsluiting kwam.

Burelen

Koolmijnlaan 351, Marktplein 9-13 (Heusden-Zolder)
Burelen in zakelijke stijl, 1937.

Elektriciteitscentrale

Marktplein 15 (Heusden-Zolder)
De elektrische centrale, 1924, naar ontwerp van architect Dewandre.

Ketelhuis en betonnen schouw

Koolmijnlaan zonder nummer, zonder nummer (Heusden-Zolder)
Ketelhuis kon niet bezocht worden, doch te vermelden is de betonnen schouw van het oude (thans verdwenen) ketelhuis ten oosten van de ophaalgebouwen.

Kolenwasserij en -zeverij

Koolmijnlaan zonder nummer (Heusden-Zolder)
Huidige korenwalserij en -zeverij uitgebouwd vanaf 1937-1938, nadien verbouwd en vergroot.

Schachttorens en ontvangstgebouwen

Schachttorens opgetrokken vanaf 1924 (schacht I) en 1925 (schacht II), naar ontwerp van Lemaire.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brancardiershof 1-9, Koeltorenlaan 2-8, 9-16, 17-19, Magazijnstraat 1-7, Marktplein 7-21, Mijnlamphof 3-7, Mijnwerkerslaan 4-6, 7-36, 38-42, Terrillaan 2-8 (Heusden-Zolder)
Bij Koninklijk Besluit van 25.10.1906 werden de concessies "Helchteren" (3.240 hectare) en "Zolder" (3.280 hectare) toegestaan, gelegen onder het grondgebied der gemeenten Koersel, Heusden, Zolder, Helchteren, Houthalen en Zonhoven.