Historisch kasteeldomein De Blauwe Toren

Beschrijving

De Manlaan nr. 50. "De Blauwe Toren" is een historisch kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van ca. 14 ha, begrensd door de Legeweg ten zuiden, de Hogeweg ten noorden, de grens met Sint-Andries ten oosten en ten westen de de Manlaan, eigenlijk de dreef naar het domein vanaf de Gistelsteenweg, die pas in 1960 is verhard en aan de gemeente overgedrage

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.