Gesloten hoeve Sint-Medardushof

Gemeente Bertem
Straat Blokkenstraat
Locatie Blokkenstraat 12 (Bertem)

Blokkenstraat 12, Bertem (Vlaams-Brabant)

Gesloten hoeve uit 17de - 18de eeuw.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gesloten hoeve Sint-Medardushof uit de 17-18de eeuw met oorsprong in de 13de eeuw. Het hof met omgeving is als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het Sint-Medardushof als volgt: "Het Sint-Medardushof (als stichting teruggaande tot voor 1422) in zijn huidige vorm een grote gesloten uit de 17de-18de eeuw met imposante Brabantse schuur, aanpalend een poortgebouw, een boerenhuis met laat-18de-eeuws uitzicht, voorzien van steekboogramen, rechthoekige en bewaarde kruisramen in de achtergevel; bijgebouwen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000690, Sint-Medardushof en de onmiddellijke omgeving (S.N., 1982).

Het Sint-Medardushof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: