Parochiekerk Sint-Heribertus

Parochiekerk Sint-Heribertus met cultuurgoederen

Beschrijving

De neogotische parochiekerk uit 1876-1879 naar ontwerp van architect Lambert Blandot te Remersdaal, is beschermd als monument met inbegrip van de cultuurgoederen.

Waarden

De parochiekerk Sint-Heribertus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze waarden liggen in de verplaatsing in 1876-1879 van de parochiale Sint-Heribertuskerk van de oorspronkelijke kerkhofsite naar het oosten, voor de bouw van een grotere, neogotische kerk naar ontwerp van Jean-Lambert Blandot uit Hoei, één van de belangrijkste 19de-eeuwse kerkenbouwers in de provincies Luik en Namen.
Het bedehuis is het enige in Vlaanderen dat van deze ontwerper bekend is en wordt in een vergelijkende studie over kerken in neostijlen als beschermenswaard opgegeven.
Belangrijke bewaarde interieurelementen, gaande van glasramen, altaren, koorgestoelte, preekstoel en orgel, tot en met vloeren en lichtarmaturen, maken van het interieur een fraai geheel.
Het orgel is een mooi voorbeeld van een vroeg-romantisch orgel, dat op geslaagde wijze harmonisch geïntegreerd werd in het neogotische kerkinterieur.
Tegen de koorzijde bevindt zich het neogotische grafmonument van de familie de Furstenberg.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Deze waarden liggen in de eeuwenlange devotie van de inwoners van Remersdaal voor de patroonheilige van de kerk, Sint-Heribertus. De parochie is de enige in het voormalige bisdom Luik die aan deze heilige werd toegewijd.

Remersdaal-Dorp 1 (Voeren)
De huidige kerk werd gebouwd in 1876-1879 naar ontwerp van de architect L. Blandot van Huy, na afbraak van de oude kerk.

Is de omvattende bescherming van

Geschoren meidoornhaag bij kerkhof Remersdaal