Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Geheel gevormd door driehoekige plaats omringd met oude hoeven met lindeboom, deel van rivier de Voer en kapel van de Heilige Maagd
definitieve beschermingsbesluiten: 30-11-1960 ID: 445
Kinkenberg 6A-B (Voeren)
Hoeve met aan de straatzijde een 19de-eeuwse bakstenen gevel met rondboogvormige, bakstenen inrijpoort en recente vensters en deur.
Kinkenberg (Voeren)
Metalen kraan naast de Onze-Lieve-Vrouwekapel, daterend van 1891-1893.
Kinkenberg 7 (Voeren)
Voormalige hoeve en herberg, afspanning voor de postkoetsen Luik-Aken.
Kinkenberg 6 (Voeren)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de vleugel aan de straatzijde.
Kinkenberg (Voeren)
Kleine kapel in barokstijl, in 1715 gebouwd.
Kinkenberg 5 (Voeren)
Genaamd naar een thans verdwenen, wit kruis dat zich vóór het huis bevond, reeds vermeld in 1794. Het huis is gedateerd 1746.
's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
Het gebied strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door het gebied en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.
's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)
Het landschap omvat de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en het omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens. De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben een samenhang met de valleien. Het landschap bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvorminge landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. De valleien en hellingen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid aan historische permanente graslanden, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen. Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaar
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kinkenberg [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4137 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.