Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve Sint-Medardushof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Medardushof met omgeving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het Sint-Medardushof met zijn omgeving.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de omgeving van het Sint-Medardushof als volgt: "De omgeving – als omlijsting en 'fond' van het monument, waar jammerlijk de E-5 letterlijk een lelijke streep trok door de licht glooiende helling van de Voervallei, zodat het Sint-Medardushof niet meer geknuffeld ligt in zijn natuurlijke milieu, visueel geprangd zit tussen de E-5 en de recent verhoogde Tervuurse Steenweg. De afbakening, restant van het begeleidend landschap, bevat tevens een gesloten hoeve uit het vierde kwart van de 19de-eerste kwart van de 20ste eeuw aan de steenweg en een bosje van populieren beneden aan de Blokkenstraat en dichterbij de Voer, die ten zuidoosten het dorpsgezicht begrenst."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000690, Sint-Medardushof en de onmiddellijke omgeving (S.N., 1982).

Waarden

Het Sint-Medardushof met zijn omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Gesloten hoeve Sint-Medardushof