Beschermd monument

Museum Ridder Smidt van Gelder

Beschermd monument van 06-09-2002 tot heden

ID
4156
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4156

Besluiten

Museum Smidt van Gelder
definitieve beschermingsbesluiten: 06-09-2002  ID: 3912

Beschrijving

Het imposant herenhuis te Antwerpen, opgericht in 1904 naar ontwerp van architect Jozef Hertogs, is beschermd als monument.Waarden

Museum Smidt Van Gelder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gebouw opgericht in 1904 in een eclectische stijl geïnspireerd op de Franse hote1s naar ontwerp van architect Jozef Hertogs. Na 1937 inwendig aangepast tot privémuseum van Pieter Smidt van Gelder om zijn verzameling rond West-Europese kunstnijverheid tentoon te stellen.

historische waarde

Gebouw opgericht in 1904 naar ontwerp van architect Jozef Hertogs. Een van de weinige monumentale restanten van de luxueuze bebouwing die op het einde van de 19de en begin 20ste eeuw ontstaan was rond de aanleg van het Quartier Léopold gevormd door de assen van de vroegere Leopoldlei (thans Belgiëlei) en de Charlottalei.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Museum Ridder Smidt van Gelder

Belgiëlei 91 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de bankier Edouard Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1905. Na 1937 werd het gebouw aangepast tot privémuseum van Pieter Smidt van Gelder, om zijn verzameling rond West-Europese kunstnijverheid tentoon te stellen.