Cinema Festa ()

Deze inpandige cinema met 550 zetels werd gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Leopold Van Den Broeck op de plaats van de gelijknamige danszaal 'Festa'.

Historiek

De inpandige cinema 'Festa' werd gebouwd in 1938. De heren Goossens en Jacobs waren de initiatiefnemers, maar niet de ontwerper. In het stadsarchief bleef de bouwvergunning van 1938 bewaard. Ook het provinciearchief bewaart een vergunning inzake de hinderlijke inrichtingen voor deze zaal. Beide vermelden als opdrachtgever alleen Dhr. J. Goossens.

Het ontwerp is van architect Leopold Van Den Broeck. Deze zaal van 550 zitplaatsen is geheel inpandig en heeft een toegang via een poort die deel uitmaakt van een bestaand, 19de-eeuws huis met gepleisterde lijstgevel in de Offerandestraat. In het vergunningsdossier voor de hinderlijke inrichting wordt de erfdienstbare doorgang tussen Offerandestraat 94 en 96 erkend als nooduitgang, hoewel de gemeente daartegen bezwaar had gemaakt.

Qua plattegrond is de cinema goed vergelijkbaar met de gesloopte cinema 'Centra' op het Kiel, welke dateert uit 1937 en eveneens ontworpen werd door Leopold Van Den Broeck. De merkwaardige hoekoplossing in de opvatting van de plattegrond is ongetwijfeld beïnvloed door de oplossing die Duiker voor de bekende 'Cineac' in 1934 in Amsterdam realiseerde. Bij de Festa gaat het evenwel niet om een hoekperceel. Het is in deze periode van het nieuwe bouwen dat men, wars van neostijlen en representatiearchitectuur, op zoek gaat naar een functioneel concept voor de bioscooparchitectuur.

In Batîr werden de functionele vereisten van een cinemazaal besproken, waarbij werd benadrukt dat het voor de goede zichtbaarheid van belang is dat de toeschouwer zich nabij de bissectrice tussen de cabine en het doek zou bevinden. De taartspie- of trechtervorm werd als de ideale vorm voor een bioscoopruimte vooropgesteld. Ook het bijzondere decor in het werk van architect L. Van Den Broeck werd benadrukt. Dat decor bepaalde niet alleen het karakter hautement spectaculaire, maar was tegelijk functioneel voor de kwaliteit van de klank en de verlichting van de zaal. De indirecte verlichting achter de profiellijsten bestond oorspronkelijk uit lampen met krypton-gas.

De interieurdecoratie van de Festa is zeer vergelijkbaar qua opvatting aan de andere cinema's van L. Van Den Broeck zijnde de 'Astra', de 'Scala', de 'Capitole' en de 'Movy', die allen vandaag niet meer bestaan.

In 1956 behoorde deze cinema tot het Georges Heylen-concern. Later werd de cinema gebruikt als atelier voor het vervaardigen van calicots. Dit zijn de grote geschilderde borden aan de gevel of inkompartij van de bioscoop, waarmee de lopende films werden aangekondigd. Deze calicots werden vervaardigd op doek of panelen en steeds overschilderd, waardoor er weinig originelen bewaard bleven. Voor het vervaardigen van de doeken projecteerde men een beeld op het te schilderen doek of paneel. Een oude bioscoopzaal beschikte over de mogelijkheid tot projecteren van een beeld en kreeg daarom een tweede leven als atelierruimte voor het vervaardigen van calicots.

Op het moment van de bescherming (2002) maakte de zaal deel uit van een kleine supermarkt van de firma Peeters - Govers.

Beschrijving

De plattegrond is gebaseerd op een kwartcirkel, waarbij het doek in de het middelpunt van het cirkelsegment of in een hoek van het perceel gesitueerd is.

Het fraaie zaalinterieur met de asymmetrisch naast het doek opgestelde paddenstoelvormige kolommen werd recent opgefrist. Het werd herschilderd en alle lijstwerk werd terug van de vereiste lampen voorzien die voor de typische, indirecte verlichting zorgen. Ook het asymmetrische balkon bleef bewaard evenals de projectiekabine. De zetels op het balkon zijn verdwenen, maar de gradins bleven bestaan en de beide toegangen en trappen. In de functionele en brandveilige projectiecabine bleven geen projectoren meer bewaard, maar wel het blauwe glas in het raam in de gevel dat voor een mysterieus daglicht zorgt.

• Beschermingsdossier DA002346, Offerandestraat 94 : cinema Festa (A. Malliet, s.d., digitaal dossier)

Cinema Festa ()

De cinema Festa te Antwerpen, is beschermd als monument.