Cinema Pax

Straat Lange Dijkstraat
Locatie Lange Dijkstraat 70 (Antwerpen)

Cinema Pax

Lange Dijkstraat 70, Antwerpen (Antwerpen)

Vergader- en feestzaal in neoclassicistische stijl gebouwd in 1891 naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht, in opdracht van de burgerlijke vereniging Vrede Sint-Amandus.

Beschrijving

De inpandige vergader- en feestzaal te Antwerpen, gebouwd in 1891 naar ontwerp van architect J.A. Van der Gucht en later in gebruik als Cinema Pax, is beschermd als monument.

Cinema Pax is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Als een gaaf voorbeeld van een laat 19de-eeuwse ontspanningsgelegenheid die later ook als cinema werd gebruikt en getuigt van het feit dat de eerste 19de-eeuwse ontspanningsgelegenheden ontstonden op initiatief van belangrijke verenigingen of politieke partijen.