Beschermd cultuurhistorisch landschap

Eikelberg

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Eikelberg

Het beschermingdossier motiveert de bescherming als volgt: "Het landschap de Eikelberg wordt beschermd omwille van de:

• wetenschappelijke waarde: de Eikelberg, een van de weinige nog ongerepte heuvels van het Hageland, speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding en de waterkwaliteit en bepaalt derhalve in hoge mate de biologische en landschappelijke variatie in het aangrenzende gebied Vorsdonk - Turfputten. Het heidetype dat op de Eikelberg voorkomt - een struikheidegemeenschap met kruip- en stekelberm - is bovendien eerder zeldzaam.
  • esthetische waarde: de Eikelberg biedt verschillende panoramische gezichten op de omgeving, vooral in de noordelijke richting over het gebied Vorsdonk – Turfputten en de Demervallei. Anderzijds wordt de esthetische waardebeleving in het gebied Vorsdonk – Turfputten ook in hoge mate bepaald door de steile, beboste flank van de Eikelberg."

De Eikelberg is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.