Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Deze woning in eclectische neo-Vlaamse renaissancestijl werd ontworpen door architect Frans van Dijk. Het gebouw maakt deel uit van een eenheidsontwerp dat het Tramplein zijn monumentaal karakter bezorgt.

Historiek

De woning maakt deel uit van een ensemble in eclectische neo-Vlaamse renaissancestijl op de hoek van het Tramplein en de Cogels Osylei in Berchem (Antwerpen). De huizen werd in 1901 opgetrokken naar een ontwerp van architect Frans Van Dijk.

Beschrijving

Het gebouw Tramplein 3 behoort samen met de als monument beschermde panden Cogels Osylei 2 en 4 tot een eenheidsbebouwing van drie burgershuizen die op een ingenieuze wijze tot een stedenbouwkundig geheel zijn verwerkt. De woning bepaalt tegelijk het begin van de Cogels Osylei, het front van het Tramplein en de aanloop van de Transvaalstraat.

Het geheel is een compositie met lijst- en topgevels in eclectische neo-Vlaamse renaissancestijl, met integratie van zichtbare zij- en achtergevels en een gekanteelde tuinmuur.

De woning heeft een originele winkelpui met gietijzeren zuiltjes onder de puibalk. De ronde hoekarkel, met witstenen Onze-Lieve-Vrouwbeeld door J. Dupon, vormt een pendant van de traptoren die het bouwvolume aan de Transvaalstraat afsluit. Van de traptoren werd de originele bekroning verwijderd.

Bron: Beschermingsdossier DA002331, Tramplaats 3 (S.n., s.d., digitaal dossier)

Het burgerhuis in eclectische neo-Vlaamse-renaissancestijl te Berchem, ontworpen door architect Frans van Dijk, is beschermd als monument.