Waterpomp ontworpen door Pieter Jozef Taeymans

Pomp

De bescherming als monument betreft de waterpomp op het Marktplein te Dessel.

Waarden

De pomp op het Marktplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Pomp ontworpen door Taeymans in 1876. Het gebruik van blauwe hardsteen waarin decoratieve motieven werden uitgewerkt en het gebruik van een gecanneleerde zuil met bolvormige bekroning geven aan deze constructie een artistieke dimensie.

historische waarde

Pomp opgericht in 1876 naar ontwerp van Taeymans als vervanging van een oudere pomp uit 1843. De eerste pomp was opgericht als bevoorradingspunt voor de brandweer. Door haar prominente ligging op het gemeenteplein een getuige van de vroegere geschiedenis van de gemeente Dessel kort na de Belgische onafhankelijkheid.

Markt (Dessel)
Circa 1842 plaatsing van een eerste openbare waterpomp op de Markt; in 1876 vervangen door de huidige arduinen pomp naar ontwerp van P.J. Taeymans.