Herberg en hoeve De Swaen

Beschermd monument van 02-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Baarle-Hertog
Deelgemeente Baarle-Hertog
Straat Loveren
Locatie Loveren 2 (Baarle-Hertog)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13002/103.1
  • OA003174

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herberg en hoeve De Swaen

Loveren 2, Baarle-Hertog (Antwerpen)

Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige herberg en hoeve De Swaen, gelegen in de zeer kleine enclave De Loversche Akkers.

De rijksgrens loopt precies door het midden van de voordeur waardoor het huis aan de ene kant een Belgisch en aan de andere kant een Nederlands huisnummer draagt. Beide landen hebben het deel van de woning op hun grondgebied beschermd als monument.

Waarden

Een deel van de voormalige herberg en hoeve, zogenaamd De Swaen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deel van het woonhuis en belendende stalling als één van de oudste kernen van Baarle-Hertog, gelegen aan de aloude woonkern Loveren, reeds vermeld in 1336. In kern minstens opklimmend tot 1585, het huidige architecturale uitzicht grotendeels bewaard van een verbouwings- en verfraaiingscampagne tijdens het laatste kwart van de 18de eeuw. Als materiële getuige en architecturaal symbool van de particuliere geschiedenis van de Belgische enclave, Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau, met de rijksgrens precies door het midden van de voordeur lopend.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.