Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Gemeente Zwijndrecht
Deelgemeente Zwijndrecht
Straat Dorp West
Locatie Dorp West zonder nummer (Zwijndrecht)

Dorp West zonder nummer, Zwijndrecht (Antwerpen)

Gotische kerk met romaanse kern, aanvankelijk toegewijd aan Sint-Amandus, in de 17de eeuw aan het Heilig Kruis. Het oostelijk deel van het schip, de dwarsbeuk en de onderbouw van de toren zijn resten van de romaanse kerk uit de 12de eeuw.

Beschrijving

De toren, het zuidelijk schip en de zijbeuken van de Heilige Kruiskerk werden in 1936 beschermd als monument. In 1976 werd de bescherming uitgebreid tot de volledige kerk.

Waarden

De rangschikking als monument van de toren, het zuidelijk schip en de zijbeuken van de Heilig-Kruiskerk is uitgebreid tot het gebouw in zijn geheel omwille van het algemeen belang.